Stickypaw's

Jack Russell Terriers & Labradors

SINCE 2007

Rotumääritelmä

Labradorinnoutaja (Labrador Retriever) 

Ryhmä: 8 FCI:n numero: 122, noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, alaryhmä 1 noutajat

Käyttökoetulos vaaditaan.


Alkuperämaa: Iso-Britannia 

Käyttötarkoitus: Noutaja. 


Lyhyt historiaosuus: Yleisesti uskotaan, että labradorinnoutaja on kotoisin Newfoundlandin rannikoilta, missä kalastajien on nähty käyttävän samantyyppisiä koiria noutamaan kaloja. Labradorinnoutaja on erinomainen vesikoira, mitä sen säänkestävä turkki ja ainutlaatuinen, muodoltaan saukon häntää muistuttava häntä korostavat. Tunnustettuna rotuna labradorinnoutaja ei ole kovin vanha. Ensimmäinen rotuyhdistys perustettiin 1916 ja Yellow Labrador Club 1925. Iso-Britanniaan sen toivat ensimmäisinä eversti Peter Hawker ja Malmesburyn jaarli 1800-luvun lopulla, ja rotu saavutti jo varhain mainetta käyttökokeissa. Howen kreivittären Lornan mukaan nykyaikaisen labradorinnoutajan yksi tärkeimmistä esi-isistä on ollut koira nimeltä Malmesbury Tramp. 


Yleisvaikutelma: Vankkarakenteinen, tiivisrunkoinen, hyvin toiminnanhaluinen koira, joka ei saa olla ylipainoinen eikä liian raskasrakenteinen. Leveä kallo, leveä ja syvä rintakehä sekä leveä ja voimakas lanne ja takaosa. 


Käyttäytyminen / Luonne: Ystävällinen ja eloisa. Erinomainen vainu, pehmeä ote riistasta, innokas uimari. Sopeutuvainen, uskollinen seuralainen. Älykäs, innokas, tottelevainen ja miellyttämishaluinen. Luonteeltaan ystävällinen, ei saa olla vähääkään vihainen eikä arka. 


Pää 

Kallo: Leveä ja puhdaslinjainen. Posket eivät saa olla turpeat. 

Otsapenger: Selvä. 

Kirsu: Leveä, sieraimet hyvin kehittyneet. 

Kuono: Voimakas, ei suippeneva. 

Leuat / hampaat: Leuat ovat vahvat ja keskipitkät. Vahvat hampaat. Säännöllinen, täydellinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden. 

Silmät: Keskikokoiset, tumman- tai pähkinänruskeat, ilmentävät älykkyyttä ja hyväluonteisuutta. 

Korvat: Päänmyötäiset, sijaitsevat melko takana. Eivät isot eivätkä raskaat. 


Kaula: Kuiva, vankka ja voimakas, liittyy kauniisti hyväasentoisiin lapoihin. 


Runko 

Ylälinja: Vaakasuora. Lanne: Leveä, lyhyt ja voimakas. 

Rintakehä: Leveä, syvä ja tynnyrimäinen. Hyvin kaareutuneet kylkiluut. Täyteläinen vaikutelma ei saa johtua ylipainosta. 


Häntä Rodulle tunnusomainen "saukonhäntä", joka on keskipitkä, tyvestä hyvin paksu ja suippenee kohti hännänpäätä. Ei hapsuinen, vaan kauttaaltaan lyhyen, paksun ja tiheän karvan peittämä, mikä saa hännän näyttämään pyöreähköltä. Koiran häntä voi olla korkea-asentoinen, mutta se ei saa kiertyä selän päälle. 


Raajat 

Eturaajat: Yleisvaikutelma: Sekä edestä että sivulta katsottuna suorat kyynärpäistä maahan saakka. Eturaajat asettuvat selvästi rungon alle. Lavat: Pitkät ja viistot. 


Olkavarret: Lähes lapaluun pituiset. Kyynärvarret: Voimakasluustoiset ja suorat. Etukäpälät: Pyöreät ja tiiviit, varpaat hyvin kaareutuneet, polkuanturat hyvin kehittyneet. 


Takaraajat: 

Yleisvaikutelma: Hyvin kehittynyt takaosa, lantio ei ole vähääkään luisu. 

Polvet: Hyvin kulmautuneet. 

Kintereet: Matalat. Pihtikintereisyys on vakava virhe. 

Takakäpälät: Pyöreät ja tiiviit, varpaat hyvin kaareutuneet, polkuanturat hyvin kehittyneet. 


Liikkeet Vapaat, kohtuullisen maatavoittavat, edestä ja takaa katsoen suorat. 


Karvapeite:  Karva: Rodulle tunnusomainen, lyhyt, tiheä, melko karkealta tuntuva, ei laineita eikä hapsuja; vedenpitävä aluskarva. Väri: Yksivärinen musta, keltainen tai maksan-/suklaanruskea. Keltainen väri voi vaihdella kermanvaaleasta ketunpunaiseen, ruskea väri vaaleasta tummaan. Pieni valkoinen täplä rinnassa ja välikämmenen takana sallitaan. 


Koko: Ihannesäkäkorkeus: Urokset 56–57 cm Nartut 54–56 cm. 


Virheet Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa. 


Hylkäävät virheet: 

Vihaisuus tai liiallinen arkuus 

• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen 

• Muu kuin rotumääritelmässä kuvattu väritys 


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.